top of page

Pavasara vitamīnu deva - Laksis!

Lakši pēc garšas ir ļoti pietuvināti ķiplokiem, taču nedaudz maigāki, kas vairāk atbilst kaut kam starp loku un ķiploku. Tāpat kā loki un ķiploki, arī lakši ir ļoti veselīgi un vitamīniem bagāti, tāpēc tos noteikti vērts iekļaut savā pavasara ēdienkartē.

Kur tos likt lietā virtuvē?

- Baudi tos kopā ar biezpienu: bļodiņā sajauc biezpienu ar skābo krējumu un sakapātām lakša lapām!

- Pagatavo lakšu salātus ar krējumu!

- Pievieno zaļajiem salātiem!

- Pagatavo pesto bazilika vietā lietojot lakša lapas!

- Pievieno lakša lapas zaļajiem kokteiļiem!

Laksis, ko bieži dēvē arī par meža loku jeb mežloku vai savvaļas ķiploku (Allium ursinum), ir daudzgadīgs sīpolu dzimtas lakstaugs, kura lapām ir diezgan izteikta ķiploku smarža un garša. Brīvā dabā tas ir sastopams ēnainos, mitros mežos un upju ielejās. Lai arī ļoti gards, ir tomēr divi būtiski iemesli, kāpēc savvaļā to nevajadzētu vākt. Pirmkārt, Latvija ir viens no galējiem Eiropas austrumu punktiem, kur laksis ir sastopams, tāpēc tas ir atzīts par īpaši aizsargājamu sugu un iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā. Bez tam lakša leknās, garenās lapas pēc izskata ir ļoti līdzīgas maijpuķīšu jeb kreimeņu lapām, kuras apēdot var notikt organisma saindēšanās, kas laikus neidentificēta var beigties pat ar nāvi. lakšus mūsdienās var izaudzēt arī mājas apstākļos, un to sēklas vai stādus var nopirkt gan veikalos, gan tirdziņos. Savā ziņā laksi var saukt par mazdārziņa sanitāru, jo tas labi satiek ar lielāko daļu augu, turklāt vairo to spēju pretoties slimībām un kaitēkļiem. Ja nu ir kādi augi, ar kuriem lakšus varbūt nevajadzētu dēstīt vienā vagā, tad tie ir pākšaugi.

Uzturā laksis baudāms ir pavasarī. Tā lapas ir ēdamas galvenokārt martā, aprīlī un maijā. Tad tās ir mīkstas un to garša atgādina kaut ko pa vidu starp loku un ķiploku. Maija beigās un jūnija sākumā, kad laksis sāk ziedēt baltiem ziedu čemuriem, tā lapas kļūst cietākas. Tad uzturā vari sākt lietot nevis lapas, bet lakša ziedus, kas pēc garšas ir manāmi pikantāki par lapām.

bottom of page