top of page

Receptes enerģijai pavasarī!


Meklē spēku un enerģiju pumpuros!

Pumpurā tagad, pavasarī, koncentrējies viss auga spēks, kas var palīdzēt atspirgt ziemā nogurušajam organismam. Jaunie asniņi un pumpuri ļoti labi stiprina imūnsistēmu un palīdz justies moži. Vieni no pirmajiem augiem ko varam savākt ir priežu un bērzu pumpuri.


Priežu pumpurus vāc ziemas beigās un agri pavasarī, kad tie ir rožaini brūni, tik tikko uzbrieduši, bet nav sākuši augt un atvērties. Izvēlas jaunus, nupat nocirstus vai ciršanai paredzētus kokus. Zaru galos parasti aug 4–5 pumpuri, un tos ar asu nazi nogriež kopā ar pus centimetru gariem zaru galiem. Plānā kārtā žāvē 3–4 nedēļas vēsā, labi vēdināmā telpā, lai neatvērtos pumpuru zvīņas.

Pumpuri stiprina imunitāti, turklāt tajos esošie terpēni un ēteriskās eļļas lieliski šķidrina krēpas un dezinficē elpceļus, tāpēc ļoti labi noder bronhīta, sausa klepus un deguna blakus dobumu iekaisuma ārstēšanai. Pumpurus var novākt un sažāvēt nākamajai ziemai, var lietot svaigus vai pagatavot sīrupu.

C vitamīna kokteilis. Pavasarī jo īpaši labi var izmantot priežu skujas un pumpurus. Skujās ir daudz C vitamīna un miecvielas. Jautājums tikai – kā organismam iedot šo C vitamīnu? Veselīga dzīvesveida piekritēji to dara šādi: samaļ gaļas mašīnā priežu skujas, aplej ar siltu ūdeni un ļauj tumšā vietā stundu ievilkties. Izkāš, pievieno citrona sulu, medu un izdzer. Īsts vitamīnu kokteilis!

Priežu pumpuru uzlējumu un novārījumu lietošana profilaktiskiem mērķiem rudens un ziemas periodā. Pasargās bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām, uzlabosies imūnsistēmas darbība.Pagatavošana. 2 ēdamk. pumpurus aplej ar 1 litru ūdens. Vāra 10 minūtes noslēgtā traukā uz lēnas uguns.. Nostādina 30 minūtes. Bērniem ieteicams lietot pa 1/5 glāzes 3 reizes dienā, pusaudžiem pa ¼ glāzes. Lietošanas kurss no 2 nedēļām līdz 2 un vairāk mēnešiem.

Bērzu pumpurus var uzskatīt par enerģijas un veselības avotu. Tautas medicīnā izmanto uzbriedušus, sveķainus, bet ne izplaukušus pumpurus. Pumpuri un lapas satur ēteriskās eļļas, sveķvielas, flavonoīdu savienojumus, saponīnus, askorbīnskābi, glikozi, fitoncīdus. Tiem piemīt pretmikrobu, spazmu mazinošas, pretsāpju, pretiekaisuma, antiseptiskas, nomierinošas, antialerģiskas, sviedrējošas, gāzes mazinošas un gremošanu veicinošas īpašības.

Bērzā visvērtīgākās ir nevis sulas, bet gan pumpuri, kas palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku. Pumpuriem piemīt baktericīdas īpašības. Vislabāk pumpurus sagatavot lietošanai svaigus, jo glabāšanas laikā tie daudz iedarbīgo sastāvdaļu zaudē.

Bērza pumpuru izvilkums. Var pagatavot izvilkumu eļļā – sagrūž pumpurus piestiņā, pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu attiecībā 1 : 10 un diennakti patur ledusskapī. Lieto pa 10–20 pilieniem divas reizes dienā – ideāls līdzeklis, lai atveseļotos pēc slimošanas.

Pietiekami nenovērtēta ir bērza tāss izmantošana. Mizas slānim, ko dēvē par tāsi, balto krāsu piešķir ļoti aktīva daudzveidīgas iedarbības viela - betulīns. Ja kurpēs ieliek tāss zolītes, par sēnītēm nav jābēdājas. Betulīns stiprina arī aknu šūnas. Trīs reizes dienā ieņemt pa tējkarotītei samaltas tāss – tas der gan pēc pārslimota hepatīta, gan stiprina imunitāti, lai ar šo infekciju nesaslimtu.


Daba dod enerģiju bez maksas, jāprot tikai izmantot! #VIEDI


bottom of page